Gentse Feesten 2015

Editie 2015

Ge kunt de Feesten eigenlijk moeilijk in een programma gieten. 't Is meer zaak van veel rondlopen, sfeer opsnuiven, mensen die ge jaren niet meer gezien hebt tegenkomen Maar nu en dan loont het van ergens op tijd ter plekke te zijn en hier en daar een pareltje mee te pikken dat dreigt verloren te gaan in het dikke programmaboek - dat ook on line staat.

Vandaar dat ge hieronder een dagklapper vindt, met een suggestiemenu - via de datumlink kan je in het steeds groter wordende aanbod zelf nog op zoek naar bijkomende materiaal.

Veroordeeld! Als stadsgids ben ik levenslang Gent-student, dus heb ik voor de liefhebbers ook een menu gemaakt van de wandelingen - klik op Wandel-Linkskes

Uwen auto laat ge misschien beter thuis als ge rap over uw toeren geraakt, of raadpleeg eerst het Parkeerbedrijf Gent - anders brengt De Lijn u wel...
In de combinatie van de drukte en al die goeie Gentse kasseien laat ge uw talontjes, canischkes en poussetten best thuis.
En als ge ’t liever allemaal vanuit uw luie zetel bekijkt, is er nog altijd
AVS

Met een hartelijke pluim voor de vele Gentse organisaties die er weer staan, ondanks het wegvallen van subsidies!

Persoonlijk drink ik liever een Gentse Ginderella dan een mojito

 

Vrijdag 17 juli

Stagnatie is nergens goed voor, maar alle tradities overboord gooien en kiezen voor commerce, is een bekommernis die al jaren leeft. Als alarmsignaal vertrekt er om 17u30 een rouwstoet vanaf het Bisdomplein.

Een hommage aan Walter De Buck geeft om 20u de aftrap aan de Feesten – op ’t Groot Podium, vaneigenst! Ge kunt alvast den tekst van 't Vliegerke van buiten leren ;)

Vanavond en zondag 25 jaar Sabijn in de Scala. Proficiat!

Om 23.30u bakken ambiance op St.-Baafs met BiezeBaaze.

 

Zaterdag 18 juli

Het Forum van Vlaamse Vrouwen creëert dit jaar samen met het Europees Figurentheatercentrum een ode aan Gent als poppenstad, in het schitterende decor van het Augustijnenklooster: Poppen op de Rode loper.
Bovendien kan u er tussen 12 en 15u verpozing genieten in het gelegenheidsrestaurant van de paters. De voortreffelijke Annemarie van de
Gentse Gidsen geeft er boeiende rondleidingen.

Tot en met vorig jaar trok de openingsparade op de eerste middag van de Feesten toch vlug 70.000 bewonderaars, maar jammer genoeg werd de stoet afgeschoten. Kind, badwater.

Spoel uw keelgat en kom om 19.30u meekwelen op 't St-Baafsplein op ‘Vlaanderen Zingt!’

Op het Beverhoutplein is het altijd aangenaam verpozen: elke avond special guests en kunstenaars op Place Musette.

 

Zondag 19 juli

Maak nog eens een zondagsmarktenwandeling met Belleman Jean-Pierre Van De Perre. Vertrek om 10u op de Kouter.

Van 12 tot 14u15 kan je op het Emile Braunplein aperitieven in het excellente gezelschap van Norbert Detaeye

Geïntrigeerd door de Katharen? Studiecentrum Als Catars zet u op weg.

Rasverteller, Patersholkenner en stadsgids Roger Van Bockstaele onthult u alles over het Patershol - zo, ma en woe van 10.30 tot 12.30 (8 euro).

Van 15 tot 17u kan u Bij Edwin op de koffie in het Marriott hotel. Ten voordele van ’een hart voor ALS’ inviteert hij dagelijks gasten. Vandaag: journalist Frans Van Damme.

In het Baudelopark kan je om 17u je buik doen wiebelen met buikdanseres Samyra

Om 19u20 zingt Kurt Burgelman zijn ziel uit zijn lijf op de Groenselmarkt - ‘t is te hopen dat Maan Gent dertussen zit.

Vergeet uwen hond zijn zenuwpillen en uw oordopkes nie en houdt het beest binnen: om 23u vuurwerkspektakel aan Portus Ganda.

 

Maandag 20 juli

Ga eens aperitieven op de binnenkoer van het Huis van Alijn. Vandaag kiest de Gentsche Sosseteit er een nieuw Gents Klein Pierke!

U kan iedere namiddag in de Sint-Michielskerk terecht voor een muzikale verpozing

U heeft er dorst van gekregen? De Gentse Biervereniging geeft u graag advies!

Nen echte Gentenaar weet de schitterende stekken van Pierke Pierlala’s Gensche Fieste Koenfeeranse smakelijk te waarderen. Elke avond van 22 tot 23u30 een zeer gevarieerde show in het Lakenmetershuis.

Ter info efkes meegeven dat de ploegvoorstelling van KAA Gent om 17u op Sint-Baafsplein vanavond voor redelijk wat drukte zou kunnen zorgen. Wie niet aan één van de 7.500 toegangsbandjes geraakte, kan alles volgen op groot scherm op de Korenmarkt.

 

Dinsdag 21 juli

Een unieke kans om eens een kruisboog ter hand te nemen: van 13 tot 18u opendeurdag en initiatieschieting bij de Oude Koningklyke Gilde St.-Rochus

’t halverdreie kunde in de Plantentuin de blommekes buitenzetten in ’t plat Gents: Niets dan Lof veur den Botanieken Hof

U kan cineast Lieven Debrauwer gaan bewonderen in Theater Tinnenpot (15 euro).

Op het St.-Baafsplein om 19u30: Dynamic Symphonic Band

Om 21u kan u in het Muzikantenhuis even aan het gewoel ontsnappen en genieten van mijn favoriete Brassens-artiest, André Cruyt

In de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk kan je vanaf 22u een laatavondconcert meemaken, georganiseerd door de stuurgroep van het Van Peteghem-orgel

 

Woensdag 22 juli

Vroege vogels volgen vuilkar – de traditionele Ivago ochtendopkuis met middeleeuwse afsluiter is elk jaar een succes!

U kan ook op elke andere ochtend in het MIAT terecht voor een overheerlijk Middeleeuws Ontbijt. Aanrader!

Vandaag kunt ge op 't plein voor 't St.-Pietersstation van 8 tot 20 de rommelmarkt bezoeken.

Altijd de moeite: Luiz Marquez, tijdens de Feesten ondermeer te gast op Een Beetje Indiaan

Het Laurent/Luisterplein pakt vanavond uit met twee Gentse kanjers. Om 20u Goes en de Gasten en om 21u30Lieven Tavernier

Eindig uw avond in schoonheid: om 1u staat de De Propere Fanfare op ’t Groot Podium

 

Donderdag 23 juli

Neem een nostalgische duik achter de schermen van de School van Toen, van 14 tot 17u allerlei activiteiten oa rond de tentoonstelling ‘Groote Oorlog

Vandaag is 't vanaf 13u Feestmarkt aan Sint-Pietersstatie en om 18u vieren ze onder de luifel de elfde verjaardag van de Gensche Manneke Pies Twielink

U kan u zich dagelijks om 14u door het STAM laten gidsen in het Gents (4 euro). Tijdens de Feesten hoeven Gentenaars trouwens niet te betalen om het museum in te mogen.

Prima Nocta is een unicum dat liefhebbers van folk en middeleeuwen niet mogen missen - om 20u30 op de Korenmarkt.

 

Vrijdag 24 juli

Ere-burger van New Orleans, Norbert Detaeye, is de laatste drie dagen van de Feesten te beluisteren in de Sacristie van het Caermersklooster.

Iederen avond rond de negenen kunde op ’t Sint-Jacobs meekwelen op de vrie gezellige Gentse Zangstonde eu kanse om iet bij te lieren!

De veiligste plek om eens goe vals Gents te zingen is echter op nen Battoo Sjantan: daar kunnen ze aan eu nie – bij twijfel zwemvest voorzien.

Begeef u tegen 20u30 plechtig naar het Gravensteen voor de 42e rondgang van de Gilde van de Stroppendragers

 

Zaterdag 25 juli

Vandaag en morgen kan u op de Westerbegraafplaats de wandeling ‘Een vreemde eend in de Gentse bijt’ meevolgen – telkens om 10.30 – een initiatief van Grafzerkje vzw. Doen! U steunt er het Hof van Hernalsteen mee. (3 euro)

Zin om de bloemekes buiten te zetten? U kan om 14u de Floraliën in de Papegaaiwijk ontdekken. Afspraak aan restaurant Volta, 5 euro.

Maak er vandaag of morgen een zwoele avond van: snuif de unieke sfeer van een rondleiding in de verlichte tropische serres van de Plantentuin. Tuin open vanaf 19u.

 

Zondag 26 juli

Dag van de lege portemonnees op de Graslei – vanaf 12u.

Om 15u kunt ge u op de Korenmarkt verkneukelen met de finale van de Gensche Kwiestenbiebelkwies

Nog iemand fan van Marthe Maeren? Haar boek Papesse komt vandaag om 17u in Monasterium PoortAckere tot leven!

Terug in de tijd! Bekijk dit leuk beeldfragment (in 't Gents) van 't Bal 1900 om 19u30 op de Kouter – schitterend, die klederdracht van toen...

Om 21u pakt het ’t Vizitfabriekske uit met een Franse avond: André Cruyt zingt liedjes van George Brassens, Jacques Brel e.a. en wordt begeleid door Patrick Riguelle, Nils De Caster en Frank Ghysels.

Om 23u kunt ge op de Korenmarkt uw Kaarske bijdragen tot het waardig begraven van de Gentse Feesten... Nog 365 keer slapen...

 

Voilà, tot hier deze versie…(update 18.07.15)

Een vrie goeie Gensche Fieste !!
Anne

© 2015 AcmVB - All Rights Reserved ;)